Leasingul financiar intra pe o panta descendenta

Piata de leasing financiar a inregistrat in primele noua luni o scadere de 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 979 milioane euro, pe fondul reducerii volumului de finantari pe segmentele de echipamente si imobiliare, a declarat presedintele ALB Romania, Antoaneta Curteanu.

 

In primele noua luni ale anului trecut, piata de leasing s-a situat la 1,008 miliarde euro, in crestere cu 29% fata de perioada similara a din 2010.

Finantarile pentru vehicule au reprezentat 71% din totalul pietei, in crestere de la 64% in intervalul ianuarie-septembrie 2011, cumuland 699 milioane euro, potrivit datelor prezentate de presedintele Asociatiei Societatilor Financiare – ALB Romania la Conferinta Nationala ALB.

 

Ponderea segmentului de autoturisme a crescut accelerat, de la 54% la 65%, atingand maximul ultimilor patru ani. Vehiculele comerciale usoare au reprezentat 10%, in coborare cu patru puncte procentuale, iar cele grele au scazut cu cinci puncte procentuale, la 25%.

Echipamentele si-au redus ponderea cu un punct procentual, la 26%, iar volumul finantarilor au ajuns la 251 milioane euro, in scadere de la 268 milioane euro.

Pe acest sector, cel mai bine reprezentate sunt constructiile, cu 33%, in crestere de la 17%, urmate de electronice cu 18%, agricultura cu 16% si industria metalurgica cu 10%, ponderea acesteia avansand de la 4%.

 

Totodata, segmentul de imobiliare a consemnat o scadere a ponderii in totalul pietei de sase puncte procentuale, la 3%, finantarile reprezentand 29 milioane euro, in coborare de la 91 milioane euro in primele noua luni ale anului trecut.